The Tragically Hip

Vaarwel

Het was de tournee van de aangekondigde dood. Op 24 mei maakte The Tragically Hip wereldkundig dat aanvoerder Gord Downie lijdt aan ongeneeslijke hersenkanker. 'Breaking news' in Canada, want The Hip geniet in 'the great white north' minstens zo’n status als The Boss in 'the land of the brave and the home of the free'.

The Tragically Hip - Slingeren door de jungle

Bij leven en welzijn al behoren ze tot het culturele erfgoed van Canada. Zo mochten zo’n elf jaar terug al optreden voor de Britse vorstin, afgelopen jaar herdoopte de gemeente Kingston een straat tot The Tragically Hip Way en onlangs nog brachten de Canadese posterijen een speciale zegel uit met de band voor de tourbus.

The Tragically Hip - Vijf man sterk

Bij The Tragically Hip staat één ding buiten kijf: hun carrière mag nimmer ten koste gaan van de muziek, net zoals ze er hun saamhorigheid aan willen opofferen. "Hoe langer en beter je mekaar kent," zegt zanger Gordon Downie, "des te belangrijker het wordt om te blijven communiceren, anders groei je langzamerhand onherroepelijk uit elkaar."

Trance

The Tragically Hip live is horen, zien en geloven. Twee symbiotische gitaristen en een solide ritmetandem, die zonder op of om te kijken gevieren noest blijven doorwerken. Met vooraan in het voetlicht Gordon Downie: bij opkomst een schutterig figuur, maar goed en wel bezig als bij toverslag transformerend in een bezeten zanger met maniakale trekken.

Abonneer op RSS - The Tragically Hip